Hogyan vásároljunk ingatlant könnyedén és problémamentesen?

 

Az ingatlanvásárlás mind magánszemélyként, mind vállalkozóként igen felelősségteljes döntés, hiszen több millió forint sorsát kell meghatároznunk. A legtöbb embernek egy ilyen elhatározás rengeteg idegeskedéssel és stresszel jár, melynek oka többnyire az információhiányban keresendő. Hogyan is döntsünk bármiről, ha nem tudjuk pontosan, hogy az általunk kiválasztott ingatlannak nincs-e valamilyen rejtett hibája, nem titkol-e esetleg valami fontos információt az eladó, egyáltalán hogyan zajlik a biztonságos adás-vétel folyamata? Pontosan ezt az információ hiányt szeretnénk feloldani a következő néhány hasznos tudnivalóval, és segíteni azoknak, akik kevesebb tapasztalattal rendelkeznek.

 

Mindenekelőtt gondolja át, melyek azok a szempontok, amelyekkel az Önnek megfelelő ingatlannak feltétlenül rendelkeznie kell. Érdeklődjön minél több helyen az árakról és csak olyan közvetítő segítségét vegye igénybe az ingatlan kereséshez, aki engedéllyel és irodával rendelkezik. Rengeteg időt takaríthat meg, ha közvetítőt részletesen tájékoztatja elvárásairól és a látottakról kialakult véleményéről, így legközelebb nem mutat majd olyan ingatlant, amely az Ön számára nem megfelelő. A találkozókon igyekezzen pontosan megjelenni, mert előfordulhat, hogy az eladó számára kellemetlenséget okozhat az időbeli csúszás.

A megtekintések alatt alaposan faggassa ki a közvetítőt az aktuális ingatlanpiaci trendekről és az adott hely árairól. Tekintsen meg minél több ingatlant és mielőtt dönt, gondolja végig ezek előnyeit, hátrányait, átalakítási lehetőségeit és természetesen a költségeket is, melyhez érdemes szakértő segítségét is igénybe venni. Az Önnek tetsző ingatlanokat érdemes a nap különböző szakaszaiban megtekinteni, körülnézni a környéken, hiszen így lehet igazán látni, mennyire süt az adott helyre a nap, mennyire zajos a környék. A szomszédokkal is érdemes megismerkedni, valamint arról tájékozódni, nem működik-e valamilyen olyan vállalkozás a környéken, amely esetleg zavarná Önt. Vásárlás előtt nélkülözhetetlen még, hogy tisztában legyen azzal, a tulajdonviszonyok rendezettek-e, illetve a kiválasztott ingatlant nem érinti-e rendezési terv. Ez utóbbiról a kerületi önkormányzat műszaki osztályán érdeklődhet.

Amennyiben olyan ingatlant talál, amely egyezik az ízlésével, bármennyire is sokallja az árat, ne mulasszon el egy Önnek megfelelő árajánlatot tenni. Akkor, ha a tulajdonos ezt túl alacsonynak tartja, legrosszabb esetben nem kötnek üzletet. Könnyen előfordulhat viszont az is, hogy később ő fog Önnél jelentkezni, hogy meggondolta magát és mégis elfogadja az ajánlatát.

Mindenesetre tökéletes ingatlan nincs, valamivel mindig meg kell alkudni. Ha két-három buszmegállóval távolabb esik egy ingatlan, mint terveztük, azt hamar megszokjuk. A ház, vagy a lakás minőségén is lehet javítani, de a helyet, a környezetet nem változtathatjuk meg.

Ha már biztos a döntésében, akkor érdemes határozottnak lenni és minél előbb lépni az adás-vételt illetően, mert a jó ingatlanokat mások is hamar felfedezik. Az adás-vételi szerződés elkészítésére minden esetben megbízható, ingatlanjogra specializálódott ügyvédet érdemes felkérnie.

Ügyvéd választásakor általában mindkét félnek nehéz dolga van. Az ismerősök közül vagy a családi körből választott ügyvéd gyakran kiváló válóperes vagy büntetőjogban stb. tapasztalt ügyvéd, azonban mégis inkább érdemes olyan ügyvédet választani, aki ingatlanjogra is specializálódott.

Az aláírt és az ügyvéd által hitelesített szerződést érdemes azonnal benyújtania az illetékes földhivatalba. Amennyiben ezt ügyvédje intézi, ragaszkodjon hozzá, hogy a földhivatali érkeztetett pecséttel ellátott példányt mielőbb juttassa el az Ön részére.

 

További kellemes böngészést kívánunk!