Hogyan adja el könnyedén ingatlanát?

 

Az otthonunktól való megválás sohasem volt könnyű, amennyiben viszont emellett döntünk, némi odafigyeléssel nagymértékben megkönnyítheti és lerövidítheti a folyamatot. Ingatlanunkon legyen rend és tisztaság mind a közvetítő érkezésekor, aki fényképeket készít és ezeket hirdetések formájában felteszi az internetre, mind pedig az érdeklődők érkezésekor, akik számára alapvető az első benyomás. Az árat igyekezzünk a reális piaci viszonyoknak megfelelően meghatározni már az értékesítés elején, szabaduljunk meg a kellemetlen szagoktól, a portól. A felesleges használati tárgyakat, gyógyszereket tegyük a szekrénybe, a vevőt pedig fogadjuk kedvesen, mosolyogva, így biztosítva a vele való jó kapcsolatot és az ingatlanunkról alkotott kellemes benyomást.

 

 

Előkészületek…

Cégünk hivatása az, hogy átsegítsük ügyfeleinket az eladási folyamat okozta nehéz időszakon és megtaláljuk a számukra legmegfelelőbb megoldást igényeik szerint. Éppen ezért összegyűjtöttünk Önnek néhány olyan tanácsot, amely jelentősen megkönnyíti az eladók helyzetét a lakóingatlanok eladásakor.

Először is célszerű néhány információt összegyűjtenie annak érdekében, hogy megfelelően tájékozott legyen a piaci viszonyokkal és természetesen saját ingatlanával kapcsolatban, hiszen ez az eladási folyamat megkezdésének egyik alapkövetelménye. Érdemes továbbá beszerezni egy hivatalos tulajdoni lapot, ugyanis ilyenkor szokott kiderülni, hogy a tehermentesnek hitt ingatlan tulajdoni lapján olyan bejegyzések vannak, amelyek már nem aktuálisak, például régen visszafizetett kölcsön, átjárási vagy közműátvezetési szolgalmi jog, amelyet a jogosult már nem vesz igénybe. Az ilyen széljegyeket az értékesítés legelején mindenképpen töröltetnünk kell.

A következő lépés ár pontos meghatározása, mely bizony nem könnyű feladat. Érdemes az interneten körülnéznie, illetve a szomszédoktól kérdezősködnie, hogy mennyiért árulják a környéken eladó, Önéhez hasonló paraméterekkel rendelkező ingatlanokat. Sajnos ebből még nem fogja pontosan megtudni, mennyit is ér az Ön ingatlana, hiszen két ingatlan sosem egyforma, még akkor sem, ha hasonló jellemzőkkel rendelkeznek.

Az értéket nagyon sok tényező befolyásolja: legjobban a környezet, a várostól,- központtól való távolság, a benapozottság, a hely csendessége, intimitása, telkek és családi házak esetében a telkek lejtése, formája, lakóingatlannál az építés ideje, valamint a lakás állapota. Törekedjünk továbbá arra, hogy ne csak a pozitív, hanem a negatív tulajdonságokat is vegyük figyelembe. Könnyedén köthetünk rossz üzletet vagy kerülhetünk előnytelen üzleti pozícióba, ha nem a valós piaci értéknek megfelelő árat szabunk meg. Szinte mindennaposak az olyan esetek, amikor saját igatlanukat a tulajdonosok jóval többre értékelik, mint amennyit valójában ér. Amikor túl magas az induló ár, később már az árcsökkentés(ek) után sem érdeklődnek az ingatlan után mondván, hogy az már régóta a piacon van és nem kellett senkinek sem. Ezek az ingatlanok többnyire később a piaci ár alatt kelnek el. Amennyiben viszont nem követjük el ezt a hibát, hónapokkal esetleg évekkel hamarabb találhatunk vevőt az ingatlanra. Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a piaci árnál többet fizető vevők nem a „gazdagok”, hanem általában az ingatlan közelében lakók, vagy az onnan régebben elköltözők. Törekedjen tehát arra, hogy az ár ne legyen irreálisan magas az Ön vagy családja érzelmi kötődése miatt, továbbá legyen rugalmas az eladási árral és a feltételekkel kapcsolatban.

 

Az első lépések…

Amennyiben szeretné magát megkímélni a felesleges érdeklődőktől és attól, hogy nem kívánatos személyek terepszemlét tartsanak Önnél, érdemes egy olyan környékbeli ingatlanokra specializálódott közvetítőt felkérni, aki már régebben ezzel foglalkozik, és az irodája is elérhető közelségben van. Egy megfelelően kiválasztott közvetítővel történő együttműködés jelentősen növeli az eladás esélyét. Amikor a közvetítőt kihívja, igyekezzen rendet tartani a lakásban, mert első alkalommal a megbízási szerződés aláírásakor fényképeket is szoktak készíteni az ingatlanról, melyek később felkerülnek több helyre az internetre hirdetés céljából. Szintén ebből az okból fontos, hogy ha telket vagy családi házat szeretne eladni, a közvetítő vagy az érdeklődő érkezése előtt a telken belül és a telek előtt az utcán le legyen nyírva a fű, a kert legyen rendezett. A limlomot (ha van) érdemes mindjárt elvitetni, mert az ingatlant csak kiürítve, tisztán lehet átadni, és a rendezetlenség amúgy is nagyon rossz benyomást tesz az érdeklődőkben. Gondoljunk arra, hogy amikor az autónkat eladjuk, azt is lemossuk és kitakarítjuk, pedig az sokkal kisebb értéket képvisel.

(Amennyiben Ön telket szeretne eladni, ugorja át a következő részt és olvasson tovább a „Mit tegyen, ha egy érdeklődő meg szeretné venni ingatlanát?” résztől!)

 

Mit tegyen, ha egy érdeklődő szeretné megnézni ingatlanát?

Képzelje magát az érdeklődő helyzetébe: tegyük fel, Önnek az adatok szerint megfelelnek egy ingatlan paraméterei, ezért szeretné megtekinteni. Ilyenkor általában az emberek minden érzékszervükkel igyekeznek információkat begyűjteni annak érdekében, hogy később jó döntést hozhassanak, nehogy elkerülje valami a figyelmüket. Ezek alapján kell tehát felkészülni az érdeklődők fogadására.

Érkezésükkor fogadja őket kedvesen, udvariasan, mosolyogva. Emlékezzen rá, az első benyomás nagyon fontos!  A tisztaság alapvető elvárás, különös tekintettel a szőnyegekre, a mellékhelyiségre, a konyhára és a fürdőszobára. A konyhában és a fürdőszobában pakoljuk be a szekrényekbe a használati tárgyakat, és semmiképpen ne hagyjuk elől a gyógyszereket sem. Az érdeklődő érkezése előtt javasolt alaposan kiszellőztetni, hogy minden helyiségben kellemes, friss levegő legyen. Ne használjunk légfrissítőt, illatos gyertyát vagy füstölőt, mert előfordulhat, hogy egy számunkra kellemes illat mások számára irritálóan hat. Ahol a forgalom zaja kicsit beszűrődik, az ablakok ne legyenek nyitva a látogató érkezésekor, ugyanakkor a függönyöket érdemes elhúzni, a redőnyöket/reluxákat felhúzni, hogy minél több fény szűrődjön be a szobákba.

A világítást érdemes mindenhol felkapcsolni akkor is, ha fényes nappal van. Ezekkel az apró lépésekkel elérhetjük, hogy ingatlanunk „frissnek”, ápoltnak és világosabbnak hasson. Igyekezzünk minden felesleges tárgyat elpakolni a szobákból, a berendezés legyen minimális, ugyanakkor ízléses, így rendezettebbnek és tágabbnak tűnik a lakás. Törekedjen arra, hogy ingatlana otthonosnak, kényelmesnek és meghittnek tűnjön, ennek érdekében kapcsolja ki a tévét és a rádiót is, vagy legalábbis semmiképpen ne szóljon hangosan egyik sem. Ügyeljen rá, hogy házban ne legyenek rovarok, valamint amennyiben tart háziállatot, hívja fel erre előre az érdeklődő figyelmét és tartsa őket lehetőség szerint elzárva, valamint ne legyen tele a szőrükkel a lakás. Hívja fel az érdeklődő figyelmét az ingatlan extráira, jó adottságaira, ez által is emelve az értékét a vevő szemében.

A fenti információk főként arra vonatkoztak, hogyan nézzen ki az eladó ingatlan az érdeklődő érkezésekor. Tekintsünk át most néhány olyan fontos alapelvet, amely elősegítheti az Ön és a potenciális vevő közötti szimpátiát, melynek szintén nagy szerepe lehet az eladásban, hiszen gyakran hajlamosak vagyunk az ingatlanokat arcokhoz is kötni.

Az első és legfontosabb, hogy a találkozó alkalmával legyen pontos, további egyeztetések, időpont módosítások esetére legyen elérhető telefonon. A vendég érkezésekor legyen kedves, udvarias a vendéggel, mosolyogjon rá. Egy kedves mosoly és a barátias fogadtatás már az első pillanattól kezdve jó alapra helyezheti kapcsolatukat és az érdeklődő Önről alkotott véleményét. Igyekezzen nem elárasztani őket információk tömegével, hiszen ha valami érdekli őket, bizonyára fel fogják tenni a szükséges kérdéseket. Ugyanakkor rendelkezzen elegendő és részletes információkkal ingatlanáról. Készítsük elő a közüzemi számlákat, a vevőt esetleg érdekelheti az ingatlan rezsije. Legyen tisztában az Önre eső költségek összegével, társasház esetén az alapító okirat tartalmával, valamint a régebbi felújítások időpontjával és minőségével. Ne beszéljünk túl sokat, adjunk lehetőséget az érdeklődőnek, hogy átgondolhassa, hogyan tudná az ön ingatlanát a saját igényeire átalakítani, bútorait elhelyezni. Az vevők meggyőzése, rábeszélése sok esetben pont az ellenkező eredményt váltja ki.

 

 

Mit tegyen, ha egy érdeklődő meg szeretné venni ingatlanát?  Foglaló, előleg?

Sajnos az ingatlan eladásával kapcsolatos teendők nem érnek véget akkor, ha valaki ajánlatot tesz az ingatlanunkra. A folyamat legnagyobb odafigyelést igénylő része még csak most következik, ugyanis ezúttal a szerződéskötéssel kell majd szembenéznie. Kezdetnek, ne kövesse el azt a hibát, hogy „sajtpapíron” fogad el a vevőtől foglalót egy hirtelen hétvégi látogatás alkalmával, ugyanis az eladók és a vevők között a leggyakrabban ez okoz nézeteltéréseket. A foglalóval kapcsolatban érdemes tudni, hogy a szerződés teljesítését garantálja, és a vételár részét képezi. Amennyiben a vevő hibájából hiúsul meg a szerződés, a foglalót elveszíti, ha pedig az eladó hibájából, akkor a kapott összeg kétszeresét kell, hogy visszaadja. Az előleg ezzel szemben mindkét esetben visszafizetendő.

Az adásvételi szerződés elkészítése és költsége általában a vevőt terheli. Javasoljuk, addig ne írjon alá semmit, amíg az Ön ügyvédje is meg nem bizonyosodott arról, hogy a szerződés az Ön érdekét is képviseli. Gyakran végződik vitával, esetleg perrel a hétvégi látogatások alkalmával kierőszakolt foglaló, miután kiderül, hogy a szerződésből kimaradt néhány fontos dolog. Cégünk természetesen ebben is az Ön rendelkezésére áll, hiszen alakulásunk óta tapasztalt, ingatlanügyekre specializálódott ügyvéddel dolgozunk együtt.

Köszönjük, hogy végigolvasta tanácsainkat. Reméljük, cikkünkkel segítségére tudtunk lenni ingatlana értékesítésében. Annak érdekében, hogy Ön a leghamarabb, a legmagasabb áron, bosszúság és fáradozás mentesen adhassa el ingatlanát, kérje irodánk segítségét. Készséggel állunk rendelkezésére a megfelelő vevő felkutatásában, az eladás folyamatában, ingatlanjogi ügyekben és ingatlanokkal kapcsolatos kérdéseire is szívesen válaszolunk.

 

További kellemes böngészést kívánunk!